Meest gestelde vragen

Tips en trucs van de vakman of juist weetjes van een ervaren fietser. Allemaal om je fiets nog beter in condities te houden. We proberen ze allemaal met je te delen en als het mogelijk is te voorzien van foto’s en filmpjes. Heb je zelf een goede tip voor je collega-fietsers, mail hem dan naar sales@cyclon.nl.

Nieuwe remblokken moeten inderdaad worden ingeremd op de schijven die in je fiets zitten. Alleen hiermee kun je de optimale remkracht krijgen om veilig en comfortabel te fietsen. Veel rijwielspecialisten hebben hiervoor een inremmachine waarmee ze je snel en professioneel kunnen helpen. De adressen vind je op onze site.

De ketting kun je het beste smeren aan de binnenkant van de ketting. Tussen de achter derailleur en het voorblad. Gebruik hier nooit een spuitbus voor, maar een druppelflesje waarmee je goed kunt doseren. Breng het smeermiddel aan door de ketting achteruit te draaien tot dat de ketting in z’n geheel ingedruppeld is. Laat de ketting vervolgens een uurtje staan en de olie intrekken tussen de schakels van de ketting. Verwijderen vervolgens de resterende olie van de ketting door de ketting door een doek te draaien. Je ketting is klaar voor de volgende fietstocht. Het smeren van de ketting doe je bij voorkeur de avond voordat je gaat fietsen om te voorkomen dat de nog natte olie voor vervuiling van het fiets en eventueel de remschijven zorgt. Klik hier voor een handig filmpje van een van onze dealers.

Hoe slechter het weer hoe dikker de smeerfilm moet zijn die je op de ketting aanbrengt. Bij regen moet de smeerfilm bestand zijn tegen water om je onbezorgd te kunnen laten fietsen en je soepel te laten schakelen. Wij hebben onze smeermiddelen ingedeeld naar de weertypes: Dry Lube voor een droge zomerrit, All Weather Lube (voorheen Course Lube) voor het wisselvallige Nederlandse weer. Tot slot Wet Lube voor extreme omstandigheden of voor een Mountain Bike tocht in een nat en vies bos.

Na iedere fietstocht korte aandacht voor je ketting maakt het onderhouden van je fietsketting kinderspel. Pak na het fietsen een poetsdoek. Spray de doek rijkelijk in met Bionet Kettingreiniger. Draai de ketting door de natte doek waardoor het vuil van je tocht simpel verwijderd wordt zonder dat de smeerfilm tussen de schakels van de ketting wordt verwijderd. Eventueel een klein beetje bijsmeren en je fiets is weer gereed. Als je hier even aandacht aan besteed na het fietsen, kun je langer fietsen met een schone ketting zonder de ketting in z’n geheel te hoeven reinigen.

Je fiets schoonmaken doe je als volgt: neem een emmer (warm) water. Spray je fiets in met Cyclon Bike Cleaner en laat dit een paar minuten intrekken. Met de borstels uit de Cyclon Borstelset maak je je fiets snel en eenvoudig schoon en kom je gemakkelijk op de moeilijk bereikbare plekken. Spoel je fiets af met water en laat hem drogen in de zon of maak hem met een doek droog. Snel en gemakkelijk en het verlengt de levensduur van je fiets. Klik hier voor een handig filmpje over het schoonmaken van je fiets.